Forum ItaliaRomania.com
Stampa Pagina | Chiudi Finestra

Echivalarea anilor de pensie

Stampato da: Forum ItaliaRomania.com
URL Discussione: http://www.italiaromania.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3066
Stampato il: Azi

Discussione:


Autore Discussione: miriam64
Oggetto: Echivalarea anilor de pensie
Inserito il: 23/05/2011 15:48:26
Messaggio:

Stie cineva daca se poate transfera anii de munca din Romania,si daca se poate acumula cu cei de aici?multumesc

Risposte:


Autore Risposta: Olimpiu
Inserita il: 23/05/2011 19:32:38
Messaggio:

ani nu se acumuleaza dupa ani munciti in RO si platite taxe catre stat sa-u firma privata de pensii se primeste o pensie iar dupa ani munciti in alta tara la fel ,,,,,primesti in fuctie de cati ani ai muncit in tara respectiva


Autore Risposta: dana
Inserita il: 23/05/2011 19:51:47
Messaggio:

Incepand cu data de 01.01.2007, data aderarii la Uniunea Europeana, Romania aplica prevederile regulamentelor comunitare in domeniul coordonarii sistemelor de securitate sociala, si anume Regulamentul (CEE) nr. 1408/1971 referitor la aplicarea sistemelor de securitate sociala salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora, care se deplaseaza in interiorul comunitatii si Regulamentul nr. 574/1972 care stabilešte modalitatile de aplicare a Regulamentului nr. 1408/1971. Aceste instrumente juridice prevad ca persoanele care au lucrat in mai multe state membre ale UE, in vederea acordarii drepturilor de pensie institutiile competente din tarile respective vor avea in vedere aplicarea propriei legislatii. Ca urmare, daca o persoana a lucrat in Romania si in alta tara din Uniunea Europeana va putea solicita acordarea drepturilor de pensie, in cazul indeplinirii conditiilor privind varsta de pensionare si stagiul de cotizare prevãzute in legislatia din domeniul asigurarilor sociale din aceste doua state. Astfel se va adresa cu o cerere casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu, anexand si documentele din care sa rezulte faptul ca a fost asigurat in cealalalta tara. Casa teritoriala de pensii din tara de domiciliu sau resedinta va comunica prin intermediul formularelor europene de legatura cu institutiile competente din cealalata tara, fiecare din aceste institutii avand obligatia de a analiza documentele transmise, urmand sa se emita cate o decizie (de admitere sau respingere) a cererii de pensie. Fiecare dintre legislatii are o anumita varsta de pensionare si un stagiu minim de cotizare, astfel prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate in ambele tari se poate constata daca este indeplinita conditia referitoare la realizarea perioadei minime de cotizare pentru care institutia competenta poate acorda o pensie.

Pensia va fi calculata cu respectarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare), deci veti primi cate o pensie, calculata proportional, acordata de fiecare din cele doua state europene.

http://www.pensiicluj.ro/content.php?articolid=26

PE CINE VIZEAZA?

Regulamentele vizeaza cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European, dupa cum urmeaza:

Austria; Belgia; Bulgaria; Cehia; Cipru; Danemarca; Estonia; Finlanda; Franta ; Germania; Grecia; Irlanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Malta; Marea Britanie; Olanda; Polonia; Portugalia; Romania; Slovacia; Slovenia; Spania; Suedia; Ungaria; Islanda; Norvegia; Liechstenstein; Elvetia


UNDE SE DEPUNE CEREREA?

Pentru stabilirea drepturilor de pensie de batranete ( limita de varsta, anticipata, anticipata partiala), de invaliditate si de urmas, persoana indreptatita se adreseaza unei singure institutii, cererea astfel depusa fiind valabila pentru toate institutiile la legislatia carora persoana respectiva a fost supusa.

Cererile se depun la institutia de la locul de resedinta astfel:

- daca solicitantul locuieste pe teritoriul unui stat membru cererea se depune la institutia din statul respectiv;

- daca solicitantul are domiciliul stabil in judetul Brasov, cererea se depune dupa caz la Casa Judeteana de Pensii Brasov sau la Casa Locala de Pensii Fagaras.

CALCULUL DREPTURILOR DE PENSIE

Conform art.46 din Regulamentul 1408/71, casa teritoriala de pensii calculeaza doua pensii (dublu calcul) :

o pensie nationala #8211; prin valorificarea doar a stagiului de cotizare realizat in Romania ;
o pensie comunitara #8211; luand in considerare perioadele de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant in toate statele membre.
Dupa efectuarea dublului calcul (cel al pensiei nationale si cel al pensiei comunitare) se compara cele doua pensii si se acorda pensia stabilita in cuantum mai avantajos.


Pensia nationala se calculeaza potrivit prevederilor legislatiei romane in vigoare, valorificandu-se exclusiv stagiul de cotizare realizat in Romania. (vezi capitolul stabiliri pensii)

La stabilirea pensiei comunitare se aplica regulile de totalizare, fiind luate in considerare perioadele de asigurare realizate in toate statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European, respectiv :

stagiul de cotizare realizat in Romania, pe baza documentelor prevazute de legislatia romana in vigoare ;
perioadele de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant in celelalte state membre, pe baza formularului E 205 comunicate de institutiile competente din celelalte state membre.
Stabilirea pensiei comunitare se realizeaza in doua etape :

se calculeaza pensia teoretica, prin luarea in considerare a totalului perioadelor de asigurare, prin aplicarea formulei nationale de calcul ;
se calculeaza pensia efectiva ( proratizata, proportionalizata) aferenta perioadelor de asigurare realizate in Romania.
Pensia teoretica se stabileste utilizandu-se formula de calcul consacrat de prevederile

Legii 19/2000, tinandcont de totalul perioadelor de asigurare (stagiul de cotizare realizat in Romania si perioadele de asigurare realizate in celelalte state membre).

Pensia efectiva, aferenta stagiului de cotizare realizat in Romania, se obtine prin

inultirea pensiei teoretice cu raportul dintre stagiul de cotizare realizat in Romania si perioadele de asigurare realizate in toate statele membre.

Dupa efectuarea calculului pensiei nationale si cel al pensiei comunitare, se compara cele doua pensii si se acorda pensia stabilita in cuantum mai avantajos.

Daca solicitantul nu indeplineste conditiile de acordare a unei categorii de pensii utilizandu-se exclusiv stagiul de cotizare din Romania, nu se mai efectueaza un dublu calcul, ci se determina numai pensia comunitara.


Majorarea pensiei comunitare prin luarea in considerare a perioadelor de asigurare voluntara care nu au fost valorificate din cauza suprapunerii cu perioade de asigurare obligatorie

- conform prevederilor art.15 alin 1 lit b) din Regulamentul 574/72, in cazul in care o perioada de asigurare obligatorie se suprapune cu o perioada de asigurare voluntara sau facultativa, se valorifica numai perioada de asigurare realizata in baza asigurarii obligatorii.

- pentru perioadele de asigurare voluntara realizate in Romania, in baza unui contract de asigurare, care se suprapun cu o perioada de asigurare obligatorie realizata in alt stat membru, se calculeaza punctajul mediu anual conform legislatiei romane, punctaj care este aditionat punctajului mediu anual aferent pensiei comunitare.

http://www.casadepensiibv.ro/html/p...ationale.php


Autore Risposta: miriam64
Inserita il: 23/05/2011 20:45:25
Messaggio:

Multumesc


Autore Risposta: miriam64
Inserita il: 23/05/2011 20:52:36
Messaggio:

Adevarat ca acum nu ies la pensie, dar cum in tara am vreo 24ani aici vreo 5ani cu contract,restul nu se mai pune,atunci ma gindeam,ptr ca din cite retin sa nu gresesc,un frate a unei italience cum a lucrat anii in urma in germania a putut transfera ani cu cei lucrati aici....si stiam eu ceva doar daca este un acord intre tarii,evident si in UE,oricum multumesc


Forum ItaliaRomania.com : http://www.italiaromania.com/forum/

© 2000-06 Snitz Communications

Chiudi Finestra